Geslaagde TEDx Amsterdam Salon: De mens achter het label

9 november 2020

“Ik ben geen label. Ik heb het. Maar ik ben het niet”. Dit waren de stellige woorden van N. (26 jaar) waarmee zij haar verhaal startte tijdens de 5e TEDx Amsterdam Salon. Nicole is gediagnosticeerd met ADHD en loopt in haar leven tegen allerlei uitdagingen aan. Waaronder stigma’s en vooroordelen, haar gedrag wordt niet begrepen.

Ook Rebecca (20 jaar) deelde hoe het is om als jonge vrouw autisme te hebben, maar daarnaast óók last te hebben van andere problemen. Die combinatie blijkt in de praktijk nogal ingewikkeld te zijn namelijk. “Ik wil dat mensen kijken naar waar ik tegenaan loop, en niet waar ik tegenaan zou moeten lopen.”
Twee verhalen over stigma’s en vooroordelen die gehoord moeten worden. Want deze verhalen raken, inspireren en leren je anders naar mensen met een ‘label’ te kijken. Niet alleen een must see voor hulpverleners en beleidsmakers, maar voor iedereen die zijn/haar medemens beter wil leren begrijpen.

Een mooie samenwerking

Op zaterdag 7 november vond de 5e TEDx Amsterdam Salon plaats. Deze middag werd georganiseerd door het Jeugdplatform in samenwerking met stigMAG. Het thema dat centraal stond was ‘De mens achter het label’. Jongeren met autisme en/of ADHD krijgen nog veel te maken met stigma’s. Door de verhalen van 2 jonge sprekers de delen, hopen wij deze stigma’s te kunnen verminderen. Rebecca en N. namen ons mee in hun levens en lieten ons de menselijke kant achter hun label zien. Ook was er prachtige muziek verzorgd door GINGE en Mart van Esterik.

De TEDx is in zijn geheel terug te zien. Echt de moeite waard!