Jeugdplatform Amsterdam bestaat 10 jaar!

Op 27 maart 2025 werd dit gevierd, in de Meevaart, samen met jongeren, ouders, (oud) leden van de adviesgroep, beleidsmakers van de gemeente, professionals uit het veld en ondersteuners van het platform.

Er is veel uitgewisseld, allereerst in de zaal. Lindy, de directeur van Cliëntenbelang Amsterdam, stelde de vraag: ‘wat motiveert je om hier te zijn’ en ‘wat gun je jongeren’?

We gunnen jongeren…

  • “dat ze weinig hulp nodig hebben.” 
  • “dat we het samen met jongeren doen.” 
  • “dat we niet over maar met ouders en jongeren praten.” 
  • “dat professionals veel beter luisteren naar jongeren.” 
  • “dat er hulp op maat is, die per persoon kan verschillen.” 

Wethouder Marjolijn Moorman sprak het gezelschap toe met trotse woorden!

“Ik ben er als wethouder onderwijs, armoedebestrijding,  jeugdzorg heel trots op het jeugdplatform. We zien bij andere gemeenten natuurlijk ook jeugdparticipatie, maar nergens in  het land wordt zoveel samengewerkt tussen het platform en gemeente. Dit levert veel op. Ik ontmoet jullie vaak en ik zie welke impact dat heeft op beleid. Beleid is diverser, veel meer vanuit wat mensen echt voelen en nodig hebben, vanuit wat jullie dagelijks ervaren in de praktijk. We hebben bij de jeugdvisie niet alleen woorden veranderd, maar het hele gevoel, de urgentie. Ik hoop dat we de honderdste verjaardag gaan vieren van het jeugdplatform!”

Er waren ook vier interactieve workshops.

Neurodiversiteit vieren: mentaal klassikaal met Dorea en Remi

Dorea en Remi (21 jaar) van Mentaal Klassikaal namen ons mee in de wereld van mentale gezondheid en neurodiversiteit. Wat is dat eigenlijk, hoe wordt ernaar gekeken, wat is behulpzaam voor mensen met neurodiversiteit? Neurodiversiteit is ook een feestje, en dat mag gevierd worden. Remi is ook lid van de adviesgroep van Jeugdplatform Amsterdam, en samen geven ze zelf ontwikkelde workshops op scholen.

Ervaringskennis als kracht: inzichten van binnenuit met Kati

Kati (Jeugdplatform Amsterdam) deed ons nadenken over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. De belangrijkste boodschappen?

Ervaringskennis is niet minder waard dan ervaringsdeskundigheid, je kan het ook worden door te doen, mee te lopen, veel contact te hebben met anderen en door  zelfreflectie. Je hoeft dus niet per se een opleiding gevolgd te hebben.

Eén ervaringsdeskundige of met ervaringskennis is niet voldoende om een breed beeld van een thema te krijgen. Wees specifiek over waar een ervaringsdeskundige voor wordt gevraagd: maatje, voorlichting, beleidsbeïnvloeding.

En de belangrijkste: mensen met ervaringskennis zijn geen exotische wezens, maar gelijkwaardig mens😊.

De klantreis in de jeugdhulp: samen één taal spreken

Helen (Jeugdplatform Amsterdam) en Marc (Good2consult) vertelden over de klantreis die je als ouder of jongere in het jeugdveld kan maken.Werken vanuit cliëntervaring draagt bij om de werkwijze in de gebiedsteams bij het eerste contact en de ondersteuning van verzoeken van Amsterdammers rondom jeugdhulp eenduidig en herkenbaar te maken. Doel daarbij is om vanuit de jongeren / ouders te denken en de juiste prioriteiten te stellen. Een gezamenlijk beeld en bijbehorende taal staan daarbij voorop.

Mentaal welzijn versterken: een brief aan jezelf

Twee coaches van ELANCE Academy gaven een workshop over mentaal welzijn. We ontdekten hoe we ons mentale welzijn op een positieve en krachtige manier kunnen versterken. In deze workshop werden inzichten en praktische coachingstips gedeeld, en schreven we een motiverende brief aan onszelf.

Tot slot werd het online magazine gepresenteerd dat gemaakt is naar aanleiding van 10 jaar Jeugdplatform Amsterdam.

Je vindt het magazine hier. Tot slot werd in de zaal nagepraat en werden plannen gesmeed voor de komende jaren.

Doe je mee?