Nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Werkgroep privacy bij dossieroverdracht

27-03-2024

Jouw dossier, jouw privacy! Maar wordt daar wel altijd rekening mee gehouden? Op 27 februari organiseerden wij een werkgroep over privacy bij dossieroverdracht. Ouders en jongeren kwamen bijeen om het te hebben over hun ervaringen met privacy bij dossieroverdracht. Ook hier zijn veel interessante adviezen uit gekomen!

Lees meer

5 jaar @ease!

01-03-2024

Stichting @ease bestaat 5 jaar en dat mochten wij samen met hen vieren! @ease komt oorspronkelijk uit Australië en daar heet het Headspace. De vrijwilligers van de stichting kregen trainingen en bij het ontwikkelen van deze trainingen waren leden van het Jeugdplatform betrokken (bij het opstarten van @ease). De band die wij hebben met de stichting is dan ook speciaal. Maar wat doet @ease nou eigenlijk?

Lees meer

Toezicht en handhavingskader met Millicent

13-02-2024

Op dinsdag 13 februari besprak de Adviesgroep het toezicht en het handhavingskader binnen de gemeente Amsterdam. Hoe is het toezicht op de gemeente eigenlijk geregeld? En waar kunnen Amsterdammers terecht om hun mening te geven over de gemeente? Deze vragen stonden centraal. Millicent Willems, projectleider vanuit de Gemeente Amsterdam, kwam langs om hierover met ons in gesprek te gaan. Zij behandelde 4 stellingen over het toezicht en handhavingskader.

Lees meer

Visiebrief Jeugd met wethouder Moorman

14-01-2024

Op 14 januari was wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd en Armoedebestrijding) weer bij ons op bezoek om de Visiebrief Jeugd te bespreken. Tijdens het gesprek gaven de ouders en jongeren aan welke punten de gemeente echt niet mocht vergeten bij het opstellen ervan. En met succes! Onze adviezen zijn meegenomen en verwerkt in de visiebrief. Dit zijn enkele voorbeelden van onze adviezen.

Lees meer

Ontmoet Helen: onze nieuwe collega bij het Jeugdplatform!

01-01-2024

Ontmoet onze nieuwste aanwinst: Helen Calikci! Sinds 1 januari 2024 is Helen het Jeugdplatform komen versterken. Met haar sterke gevoel voor rechtvaardigheid, creativiteit en scherpe blik is zij een meerwaarde voor het team en de adviesgroep. Lees snel verder om Helen beter te leren kennen. Misschien inspireert zij jou ook wel!

Lees meer

Wat doet de gemeente met ons advies ‘Hulp voor leerlingen op en via school’?

19-12-2023

Eerder dit jaar adviseerde JPA de gemeente over hulp in en via school. Jongeren brengen tenslotte veel tijd door op school en daarom kan het een belangrijke rol spelen in het signaleren en bereiken van jongeren die op bepaalde punten vastlopen in hun leven.

Lees meer

Een tour langs middelbare scholen

27-11-2023

Van jongeren horen wij regelmatig dat zij de aandacht voor mentale gezondheid op school hebben gemist. Denk hierbij aan docenten of ander schoolpersoneel die het gesprek aangaat over mentale gezondheid, lessen over mentale gezondheid en hoe je met moeilijke situaties om kan gaan, e.d. Om hier meer over te weten zijn we begonnen met een tour langs middelbare scholen.

Lees meer

NIEUW! Kennisproducten

09-10-2023

Wij verzamelen al jaren ervaringen en meningen van jongeren en ouders over jeugdhulp en passend onderwijs. Deze schat aan kennis willen we graag delen met iedereen die er iets aan kan hebben. De eerste drie kennisproducten over bejegening, inspraak in beleid en informatievoorziening zijn nu afgerond en klaar om te verspreiden. Interessant voor zowel professionals als jongeren en ouders. 

Lees meer

JPA adviseert in inkoop ESJH

14-09-2023

Vanuit jongeren en ouders zijn bejegening (omgang met elkaar), diversiteit en inclusie belangrijke thema’s om hulp te laten slagen. Hier hebben we dan ook vaak over geadviseerd. Toch blijkt het voor de gemeente lastig om daar iets mee te doen, omdat de uitvoering bij de jeugdhulpaanbieders ligt. Door op deze thema’s te adviseren tijdens de inkoop ESJH konden we de gemeente helpen om hier meer inzicht in te krijgen. Want vooral in het contact met aanbieders zou de gemeente iets kunnen doen om bejegening en inclusie te bevorderen. 

Lees meer

Preventieve jeugdhulp door Stichting OKT

12-07-2023

De Rekenkamer Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de preventieve jeugdhulp die Stichting OKT namens de gemeente Amsterdam biedt. De uitvoering is kwetsbaar, maar de gemeente heeft dat mogelijk onvoldoende door. De gemeente weet niet wat zij bereikt met de uitvoering van de preventieve opdracht door Stichting OKT. En dus ook niet of het lukt om (het erger worden van) problemen bij jeugdigen en ouders te voorkomen. Toch is de gemeente van plan om de preventieve opdracht van Stichting OKT vanaf 2027 te verzwaren.

Lees meer

Elance Academy op school

19-06-2023

We brachten een bezoek aan het Zuiderlicht College, een middelbare school in de Pijp. Elance Academy is daar elke week aanwezig en biedt daar een Walk-in en groepsprogramma over seksualiteit aan. Zo gaat Elance Academy op een laagdrempelige manier met leerlingen in gesprek over onder anderen seksualiteit, weerbaarheid en grenzen aangeven. Een mooi voorbeeld van hoe onderwijs en preventie samenwerken om het welbevinden van jonge meiden te bevorderen.

Lees meer

Onderzoek Passend onderwijs

30-05-2023

Alle kinderen hebben recht op onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Passend onderwijs zou dat mogelijk moeten maken. Toch blijkt de praktijk vaak ingewikkelder. En komen sommige kinderen en jongeren zelfs thuis te zitten. In dit onderzoek zoeken we samen met jongeren en ouders naar verbeterpunten om onderwijs beter te laten aansluiten. Maar wat is Passend onderwijs eigenlijk? Hoe wordt het beleefd? En wat vind onze adviesgroep?

Lees meer