Nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

In gesprek met statushouders

Op 23 maart mochten wij aansluiten bij een bijeenkomst van de Klankbordgroep Vluchtelingen (KVA). Ook Jeugdbescherming, OKT en de gemeente waren uitgenodigd om in gesprek te gaan over de negatieve beeldvorming die statushouders hebben over jeugdhulp en jeugdbescherming. Het was een leerzame bijeenkomst die veel inzichten en een samenwerking opleverde.

Lees meer

Op bezoek bij de gemeente

Wij gaan regelmatig langs bij de gemeente om te laten zien dat wij er zijn en mee te geven dat het belangrijk is om de stem van jongeren en ouders mee te nemen in het maken van beleid. Na twee jaar afstand mochten we weer langskomen bij een overleg van de afdeling Jeugd binnen de gemeente.

Lees meer

Jaaroverzicht 2021

Ook in 2021 hadden we nog te maken met corona dat de veerkracht van jongeren en ouders op de proef stelde, en hebben we elkaar veel te zelden ‘live’ kunnen spreken. Toch hebben we – vaak online – mooie bijeenkomsten kunnen organiseren en advies kunnen geven. In dit overzicht delen wij graag onze 5 hoogtepunten uit 2021.

Lees meer

Jeugdplatform op de JIJ voor de Jeugd Week

Van 8 t/m 11 november was de “JIJ voor de Jeugd Week. Vier dagen vol workshops, TED Talks en webinars over de resultaten en uitvoering van de transformatie van de jeugdhulp in Amsterdam-Amstelland. Ook het Jeugdplatform Amsterdam was hierbij aanwezig.

Lees meer

Update over ons advies over wonen voor kwetsbare jongeren

Deze maand hebben we een reactie gekregen van de gemeente op ons advies. Zij erkennen ook dat het woonprobleem een grote uitdaging vormt waar zij samen met woningcorporaties en andere partijen oplossingen voor zoeken. Maar goed nieuws! Uit de reactie blijkt namelijk dat de gemeente al bezig is met veel van onze aanbevelingen.

Lees meer

Ben jij tussen de 12-21 jaar? Doe mee in de Adviesgroep!

Er zijn weer een paar plekken vrijgekomen in de Adviesgroep van het Jeugdplatform. Dus ben jij of ken jij een jongere in de leeftijd van 12-21 jaar? En vind je het leuk om je mening te geven over de hulp die jij krijgt? Dan horen we het graag. We komen graag met je in contact!

Lees meer

In gesprek met veerkrachtige jongeren

JPA-stagiaire Tynke heeft haar scriptie afgerond. Zij heeft onderzoek gedaan naar hoe het preventieve jeugdbeleid in Amsterdam aansluit bij de leef- en belevingswereld van jongeren met mentale problemen. Om antwoord te vinden op die vraag heeft zij 9 jongeren uitgebreid geïnterviewd en samen met hen een tijdlijn gemaakt van hun leven.

Lees meer

Ervaringsdeskundigen: geef ons meer zeggenschap over inzet

“Het is heel waardevol voor je eigen ontwikkeling. Zo kun je de ervaring die je hebt gehad, die vaak niet leuk is, toch omdraaien door er iets positiefs mee te doen,” aldus Q, 26 jaar. Maar over de manier waarop jonge ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp worden ingezet, zijn ze niet altijd te spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van ExpEx, Stichting Alexander en het Nederlands Jeugdinstituut.

Lees meer

Meer last van sombere stemming en problemen op school onder jongeren

Na de vorige enquête in september 2020 hebben we u geïnformeerd over de gevolgen van de eerste lockdown op de hulpverlening voor jongeren. Voor deze enquête hebben we niet alleen gevraagd naar de hulpverlening, maar ook naar de gevolgen van de tweede lockdown voor hun mentale veerkracht. Je leest hier de belangrijkste resultaten.

Lees meer

Wie mag er mee en wie moet er wachten?

Stel je voor: er zijn 3 zitplaatsen vrij in de bus, maar op de bushalte staan 5 kinderen te wachten. Wie mag mee? Wie moet wachten? De bus staat symbool voor schaarse plekken in jeugdhulp en wachtenden bij de bushalte staan symbool voor kinderen en jongeren die hulp nodig hebben.

Lees meer

Een terugblik op 2020

De eerste zin van dit nieuwsbericht heb ik al een aantal keer opnieuw geschreven. Het is tenslotte wel erg cliché om te zeggen: wát een jaar hebben we achter de rug! Maar het is wel de realiteit. In de eerst maanden van 2020 konden we gewoon nog naar kantoor en bijeenkomsten met jongeren en ouders organiseren. In maart werd dat opeens allemaal anders. Dit bracht de nodige uitdagen met zich mee.

Lees meer

Geslaagde TEDx Amsterdam Salon: De mens achter het label

“Ik ben geen label. Ik heb het. Maar ik ben het niet”. Dit waren de stellige woorden van N. (26 jaar) waarmee zij haar verhaal startte tijdens de 5e TEDx Amsterdam Salon. Nicole is gediagnosticeerd met ADHD en loopt in haar leven tegen allerlei uitdagingen aan. Waaronder stigma’s en vooroordelen, haar gedrag wordt niet begrepen.

Lees meer