Een tour langs middelbare scholen

Van jongeren horen wij regelmatig dat zij de aandacht voor mentale gezondheid op school hebben gemist. Denk hierbij aan docenten of ander schoolpersoneel die het gesprek aangaat over mentale gezondheid, lessen over mentale gezondheid en hoe je met moeilijke situaties om kan gaan, e.d. Om hier meer over te weten zijn we begonnen met een tour langs middelbare scholen.

Van jongeren die met jeugdhulp te maken hebben (gehad) horen we dat zij vaak iemand hebben gemist die met hen het gesprek aanging over wat er aan de hand was. Zij kregen dan bijv. wel te maken met allerlei consequenties wegens hun gedrag, maar werden niet geholpen in het aanpakken van de oorzaak. Ook horen wij dat jongeren niet altijd serieus worden genomen in hun klachten, waardoor zij niet de ondersteuning krijgen die nodig is. En vaak denken jongeren dat zij alleen zijn in hun problematiek, terwijl dat meestal niet zo is. De behoefte voor (h)erkenning is groot, maar ook lastig, want niet iedereen wil zich kwetsbaar opstellen door te vertellen wat er speelt. Daar hebben ze hulp bij nodig.

De school speelt een belangrijke rol in het signaleren en bereiken van jongeren die op bepaalde punten vastlopen in hun leven. En jongeren vinden dat de school ook een rol zou moeten spelen in voorlichting over mentale gezondheid. Op dit gebied zien wij positieve ontwikkelingen in de praktijk, zoals op het Zuiderlicht College. Daar wordt het laagdrempelige gesprek en voorlichting over weerbaarheid en seksualiteit op school aangeboden door Elance Academy.

Elke school beslist zelf hoe zij op hun school aandacht besteden aan mentale gezondheid. Mentale gezondheid is voor alle leerlingen een belangrijk thema, maar wij zijn in dit onderzoek benieuwd naar ervaringen en meningen van leerlingen met een diagnose of mentale klachten. Hoe kan de school deze groep leerlingen beter ondersteunen en wat helpt op het gebied van mentale gezondheid?

We zijn de tour gestart bij het Mediacollege. We zijn nog op zoek naar middelbare scholen waar we in gesprek kunnen met leerlingen. Wil jij graag meedoen of ken je een school die hier wel voor open staat? Neem dan contact met ons op via info@jeugdplatformamsterdam.nl.