Ervaringsverhalen

Vechten om hulp

Begin dit jaar maakten we kennis met mantelouder Rita en haar gezin. We kregen een inkijkje in haar dagelijks leven en wat het betekent om ouder te zijn van een kind met autisme. Vandaag het vervolg!

Lees het hele verhaal van Rita
Hulp vragen

Alleen op jezelf rekenen om teleurstelling te voorkomen. Dat gevoel kent Abu (17) maar al te goed. Hij leerde dat hij met hulp vragen toch verder kwam dan alleen. Maar dat ook dat met vallen en opstaan gaat. Hij heeft ook een belangrijke boodschap voor begeleiders: want ook voor hen geldt ‘samen kom je verder dan alleen’.

Lees het hele verhaal van Abu
Mening geven

Dit is Anjali, ze woont op kamers in Amsterdam en zet zich al een paar jaar in bij JPA. Door regelmatig mee te praten en haar ervaringen te delen, hoopt ze dat de jeugdhulp en het passend onderwijs in Amsterdam verbetert. In dit vraaggesprek tussen Anjali en Nickey lees je waarom dit voor haar zo belangrijk is en wat het haar persoonlijk heeft gebracht.

Lees het hele verhaal van Anjali
Lichamelijke beperking

Elay (19 jaar) heeft een lichamelijke beperking en zit daardoor in een rolstoel. Net als andere jongeren van haar leeftijd zit zij volop in de ontwikkeling tot zelfstandige jongvolwassene. Een periode waarin onderwijs en werk vaak gecombineerd worden. Voor iemand met een zichtbare beperking brengt deze periode extra uitdagingen met zich mee.

Lees het hele verhaal van Elay
Ik ben mantelouder

Rita is moeder van 2 zonen. Een van hen heeft autisme en heeft daarom extra ondersteuning nodig. Veel hiervan komt op de schouders van Rita terecht. Ze geeft een inkijkje in haar leven. Hoe ziet haar dag eruit als mantelouder? Je leest hier deel 1.

Lees het hele verhaal van Rita
Ervaring met geweld

Het is nooit oké om geweld te gebruiken. Maar door eigen ervaring – als slachtoffer en dader – heb ik ook geleerd dat geweld nooit op zichzelf staat. En dat angst en het taboe dat erop heerst, mensen weerhoudt om hulp te zoeken.

Lees het hele verhaal van Zarina
Hulp in coronatijd

In deze coronatijd sprak ik met Mila. Mila is 17 jaar en behoort tot de risicogroep vanwege haar hartproblemen. De eerste drie maanden van de coronacrisis durfde zij hierdoor haar huis niet te verlaten en vermeed zij contact buiten haar pleeggezin, met het risico op vereenzaming. Ze had niet het gevoel dat ze goed geholpen werd en voelde zich onbegrepen door sommige hulpverleners.

Lees het hele verhaal van Mila
Ervaring van een moeder

ls je kind het lastig heeft, dan wil je dat als moeder graag oplossen. Maar dat kun je lang niet altijd alleen. De juiste hulp vinden kan in de praktijk nog best een uitdaging zijn. Want waar begin je? Moeder Neva heeft hier ervaring mee.

Lees het hele verhaal van Neva