Nieuws

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

NIEUW! Kennisproducten

09-10-2023

Wij verzamelen al jaren ervaringen en meningen van jongeren en ouders over jeugdhulp en passend onderwijs. Deze schat aan kennis willen we graag delen met iedereen die er iets aan kan hebben. De eerste drie kennisproducten over bejegening, inspraak in beleid en informatievoorziening zijn nu afgerond en klaar om te verspreiden. Interessant voor zowel professionals als jongeren en ouders. 

Lees meer

JPA adviseert in inkoop ESJH

14-09-2023

Vanuit jongeren en ouders zijn bejegening (omgang met elkaar), diversiteit en inclusie belangrijke thema’s om hulp te laten slagen. Hier hebben we dan ook vaak over geadviseerd. Toch blijkt het voor de gemeente lastig om daar iets mee te doen, omdat de uitvoering bij de jeugdhulpaanbieders ligt. Door op deze thema’s te adviseren tijdens de inkoop ESJH konden we de gemeente helpen om hier meer inzicht in te krijgen. Want vooral in het contact met aanbieders zou de gemeente iets kunnen doen om bejegening en inclusie te bevorderen. 

Lees meer

Preventieve jeugdhulp door Stichting OKT

12-07-2023

De Rekenkamer Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de preventieve jeugdhulp die Stichting OKT namens de gemeente Amsterdam biedt. De uitvoering is kwetsbaar, maar de gemeente heeft dat mogelijk onvoldoende door. De gemeente weet niet wat zij bereikt met de uitvoering van de preventieve opdracht door Stichting OKT. En dus ook niet of het lukt om (het erger worden van) problemen bij jeugdigen en ouders te voorkomen. Toch is de gemeente van plan om de preventieve opdracht van Stichting OKT vanaf 2027 te verzwaren.

Lees meer

Elance Academy op school

19-06-2023

We brachten een bezoek aan het Zuiderlicht College, een middelbare school in de Pijp. Elance Academy is daar elke week aanwezig en biedt daar een Walk-in en groepsprogramma over seksualiteit aan. Zo gaat Elance Academy op een laagdrempelige manier met leerlingen in gesprek over onder anderen seksualiteit, weerbaarheid en grenzen aangeven. Een mooi voorbeeld van hoe onderwijs en preventie samenwerken om het welbevinden van jonge meiden te bevorderen.

Lees meer

Onderzoek Passend onderwijs

30-05-2023

Alle kinderen hebben recht op onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Passend onderwijs zou dat mogelijk moeten maken. Toch blijkt de praktijk vaak ingewikkelder. En komen sommige kinderen en jongeren zelfs thuis te zitten. In dit onderzoek zoeken we samen met jongeren en ouders naar verbeterpunten om onderwijs beter te laten aansluiten. Maar wat is Passend onderwijs eigenlijk? Hoe wordt het beleefd? En wat vind onze adviesgroep?

Lees meer

Presentatie hulp in school

24-05-2023

In december 2022 adviseerden we de gemeente over hulp in school. In mei 2023 mochten we het advies presenteren aan wethouders Moorman en Mbarki. In de presentatie vonden we het belangrijk om ‘normaliseren’ en het belang van het laagdrempelige gesprek nogmaals te benadrukken. Dit zijn actuele thema’s die we vaker terug horen van jongeren. Niet alleen van leerlingen in dit onderzoek, maar ook van jongeren die met jeugdhulp te maken hebben (gehad).

Lees meer

Ontwikkelingen na rapport Onmacht

17-05-2023

In rapport Onmacht is een fatale afloop onderzoekt die ondanks betrokkenheid van meerdere hulporganisaties niet voorkomen kon worden. In het rapport geeft de onderzoeker 27 aanbevelingen mee om de jeugdzorg te verbeteren. De gemeente Amsterdam is daarmee aan de slag gegaan en heeft ons betrokken om mee te denken.

Lees meer

Voornemens 2023

03-02-2023

Voor 2023 hebben we vijf voornemens waar we mee aan de slag willen. We willen verdiepend onderzoek doen naar passend onderwijs en hulp bij (on)veiligheid. We houden ontwikkelingen binnen de gemeente in de gaten en betrekken daar jongeren en ouders bij. En we gaan actiever op zoek naar jongeren adviseurs en bundelen opgehaalde ervaringskennis in kennisproducten.

Lees meer

Save the date: bijeenkomst voorrang op wachtlijsten

03-02-2023

Op 21 maart willen wij in gesprek met jongeren en ouders over voorrang op wachtlijsten. Vanuit de ontwikkelagenda zijn de gemeente, aanbieders en JPA hierover in gesprek en zijn de meningen verdeeld. Wat vinden jongeren en ouders hierbij belangrijk? Hoe bepaal je wie eerder hulp nodig heeft? Wanneer is een hulpvraag urgent? En wat laat je daarin meewegen? 

Lees meer

De route naar passende (jeugd)hulp

27-10-2022

Op 20 september organiseerden wij een bijeenkomst waarin we met jongeren en ouders hebben nagedacht over welke reis je aflegt naar en in de hulpverlening. Een reis vanaf het punt waarop je je zorgen maakt of een vraag hebt, naar passende hulpverlening en goede nazorg.

Lees meer

Samenwerken: elkaar beter leren kennen

27-10-2022

Oktober stond bij ons in het teken van teambuilding en kennismaking. Door elkaar beter te leren kennen creëer je vertrouwen en kun je beter samenwerken. Omdat wij samenwerken met veel verschillende partijen vinden wij het belangrijk om hier regelmatig aandacht aan te besteden.

Lees meer

Nieuwe wethouder op bezoek

27-10-2022

Wethouder Marjolein Moorman kwam op 11 oktober op bezoek bij onze adviesgroep. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen is zij de nieuwe wethouder die over jeugd en onderwijs gaat. We hadden haar uitgenodigd om kennis te maken, uit te wisselen over waar wij mee bezig zijn en hoe we goed kunnen samenwerken.

Lees meer