Rondetafelgesprek overgang 16/18+

28-05-2025

Op 28 mei was Jeugdplatform Amsterdam te gast in het gemeentehuis van Amsterdam voor een ‘rondetafelgesprek’ over de overgang van 16 naar 18+ van jongeren die te maken hebben met jeugdhulp. Imane Nadif, raadslid en vice-fractievoorzitter van Groenlinks in Amsterdam, nodigde ons uit om onze ervaringen en kennis over dit onderwerp te delen. Zij ziet namelijk dat dit een lastige fase is voor jongeren én hun ouders, waarbij sommigen tussen wal en schip vallen. Een oudere en jongere deden, mede namens onze andere leden, hun verhaal.

Een grote verandering 
Er verandert veel wanneer een jongere volwassen wordt, zeker voor jongeren die jeugdhulp ontvangen. Deze verandering begint niet pas bij 18, maar eigenlijk al bij 16 jaar. Vanaf dat moment mag een jongere bijvoorbeeld zelf beslissen of zij wel of geen hulp willen, en wat voor hulp ze dan willen. Ook mogen ouders dan niet meer zonder toestemming van hun kind hun dossier inzien.  

Op de 18e verjaardag verandert er nog veel meer: bijvoorbeeld rondom inkomen, verzekeringen, rechten en plichten. Wanneer een jongere 18 wordt en zij nog hulp nodig hebben, worden zij in principe overgedragen aan volwassenenzorg. Dit gaat lang niet altijd goed helaas.  

Niet elke jongere is hetzelfde 
Meerdere jongeren en ouders vertellen dat het systeem de verschillen tussen jongeren niet erkent. Niet elke jongere ontwikkelt zich namelijk op hetzelfde tempo, maar toch krijgen zij met hun 16e en 18e verjaardagen dezelfde verantwoordelijkheden als hun leeftijdsgenoten. Ook als dit niet passend is. Er moet meer ruimte komen voor jongeren en ouders om hier zélf keuzes in te maken.  

Eindelijk een goede plek, en dan… 
Een ouder van JPA vertelt dat haar zoon, na jarenlang zoeken, eindelijk op een plek verblijft die goed bij hem past. Alleen… Inmiddels wordt hij al bijna 18. In een overleg kreeg de ouder te horen dat hij vanaf zijn 18e niet meer op deze plek behandeld kan worden en weg moet. Er is geen duidelijk toekomstplan voor haar zoon. Jongeren die bijna 18 worden, worden vaak geweigerd op wachtlijsten voor jeugdhulp omdat ze bijna 18 worden. Maar een alternatief is er ook niet altijd.  

Onduidelijke informatie 
Een andere ouder weet door JPA dat er veel verandert wanneer haar kind 18 wordt. Maar verder is er weinig (toegankelijke) informatie over rechten en regelingen over de overgang naar volwassenheid. Bij het opvragen van deze informatie bij jeugdhulpaanbieders, reageren zij niet altijd of is de informatie minimaal.  

Meer aandacht nodig voor de overgang naar volwassenheid 
Kortom, op hun 18e verjaardag vallen jongeren en hun ouders soms ineens tussen wal en schip. Er is weinig informatie, van jongeren wordt plotseling verwacht dat zij van alles zelfstandig kunnen regelen en behandelingen stoppen. Dit moet anders! Wij zijn dan ook blij dat Imane Nadif dit thema op de agenda heeft gezet bij de raadsleden, zodat hier meer aandacht voor komt en de overgang voor jongeren in de jeugdhulp in de toekomst hopelijk soepeler zal verlopen!