Adviesgroep juni: samenspel jongerenwerk, straathoekwerk en jeugdhulpverlening

10-06-2025

Er is steeds meer aandacht voor jongerenwerk en de samenwerking tussen jongerenwerk, straathoekwerk en jeugdhulpverlening: het samenspel. Op 19 juni zou er een in de politiek een debat plaatsvinden over dit onderwerp, maar dat is verplaatst naar na de zomer. Tijd voor JPA om ook over dit onderwerp mee te denken!

Tijdens onze maandelijkse adviesgroep op 10 juni, waren Sarah Limburg (programmamanager bij DOCK) en Marte van der Wal (jongerenwerker bij The Mall De Baarsjes) onze gast. Ze kwamen meer vertellen over het samenspel in Amsterdam én natuurlijk ons advies vragen.

Wat is het samenspel? 
Op verschillende plekken in Amsterdam zijn er groepen opgezet voor jongeren die wachten op jeugdhulp, al in behandeling zijn of meer ondersteuning nodig hebben dan ze bij jongerenwerk kunnen krijgen. Wat bijzonder is aan deze groepen, is dat jongerenwerkers, het OKT en jeugdhulpverleners nauw samenwerken. Bij de groepsbijeenkomsten is van al deze partijen een persoon aanwezig. Het doel van de groepen is om mentale weerbaarheid en veerkracht van jongeren te versterken. 

Jongerenwerkers, waar vinden we die? 
Dat was de eerste reactie een ouder op het verhaal van Sarah en Marte. En terecht, vinden de gasten. Ook zij vragen zich af hoe jongerenwerk en in het specifiek de samenspel-groepen meer bekendheid kunnen krijgen onder jongeren, hun ouders en jeugdhulpverleners. Vanuit jeugdhulpverleners, die de jongeren kunnen aanmelden, krijgen zij vaak te horen dat er geen geschikte jongeren zouden zijn.  

Ervaringsverhalen helpen! 
Onze leden hebben wel een idee om jeugdhulpverleners te overtuigen van het nut van de groepen: neem een jongere mee die zélf kan vertellen wat deze groep en/of jongerenwerk voor hen heeft betekend. Ervaringsverhalen kunnen helpen om hulpverleners uit de weerstand te krijgen en te motiveren om mensen aan te melden. Quotes of korte video’s kunnen hier een goede vorm voor zijn. 

Aandacht voor de hulpverlener, activiteiten in de buurt en ouders betrekken 
Verder denkt de adviesgroep dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor de weerstand van de hulpverleners. Zij voelen zich misschien bedreigd in hun rol, terwijl dat helemaal niet nodig is: jongerenwerkers doen namelijk iets heel anders dan jeugdhulpverleners. Ook denkt een lid van de adviesgroep dat de samenspel-groepen beter zichtbaar kunnen worden door meer activiteiten in de buurt te organiseren en hier ook mensen van de gemeente en hulpverleners voor uit te nodigen. Tot slot benoemt een ouder dat het betrekken van ouders ook kan helpen. Hoe meer mensen over jongerenwerk en het samenspel weten, des te beter! 

Een mogelijkheid voor thuiszitters 
Thuiszitters, komen die wel eens bij jongerenwerkers of bij de samenspel-groepen? Voor deze doelgroep is er namelijk niks tijdens schooltijd. Dit zorgt vaak voor een sociaal isolement onder deze jongeren. Onze gasten vertellen dat er wel eens thuiszitters bij hen komen, maar dat er inderdaad niet structureel iets is voor hen. Een lid geeft de gasten het advies in gesprek te gaan met de gemeente: er mist aanbod voor thuiszitters en de setting van jongerenwerk leent zich goed om dit gat op te vullen!  

Meer aandacht voor jongerenwerk 
Jongerenwerk valt officieel niet onder jeugdhulp. Toch vinden wij het heel belangrijk dat jongerenwerk een vaste plek krijgt in beleid. Want jongerenwerk kan jongeren écht helpen en kan ergere problemen voorkomen. Het is dus belangrijk voor preventie! We zijn dan ook blij dat Sarah en Marte bij ons op bezoek kwamen en blijven zeker met elkaar in contact.