Het wachten is frustrerend, maak toch doe je het omdat je graag op je plek van bestemming wil aankomen. Eerst sta je in de rij voor de incheckbalie, dan sta je in de rij voor de security en daarna moet je weer wachten totdat je het vliegtuig in kan stappen en het vliegtuig vertrekt. Na de securitycheck kom je in de gedeelte van het vliegveld waar allemaal winkels en restaurants te vinden zijn om je bezig te houden tijdens het wachten, maar als ik in de rijen daarvoor aan het wachten ben probeer ik mijzelf ook te vermaken, zoals gesprekken voeren met medereisgenoten of op mijn telefoon een spelletje spelen.
En zo kan je het ook bekijken bij wachten op jeugdhulp: verschillende onderdelen in het proces voordat je kan beginnen met de hulp maken het wachten lang. Eerst wachten op een intake, dan wachten totdat je kan beginnen bij de jeugdhulporganisatie. Dan volgt eerst nog een kennismakingsfase voordat je echt aan de slag kan met jouw hulpvraag. Er zijn dingen die je zelf kan doen tijdens het wachten, maar het helpt ook als er dingen zijn waar je naartoe kan gaan. Zo maak je het wachten dragelijker.
Met de adviesgroep hebben we nagedacht welke dingen je zelf kan doen en welk aanbod wenselijk is tijdens het wachten.
Iemand die vinger aan de pols houdt, een luisterend oor.
- Het is fijn als iemand met pedagogische kennis vinger aan de pols houdt. Dat kan je bij de hulporganisatie vragen, maar er zijn ook veel andere (online) mogelijkheden, zoals via Uptalk, onafhankelijke cliëntondersteuners, AKJ en ervaringsdeskundigen.
- Het kan ook helpen als iemand uit het eigen netwerk of in de wijk structureel ingezet kan worden om mee te praten. Het is dan wel belangrijk om iemand te ‘benoemen’, zodat het duidelijk is bij wie je terecht kan en die persoon ook voor jou klaarstaat als het nodig is.
In gesprek met mensen die soortgelijke ervaringen hebben
Mensen met soortgelijke ervaringen kunnen je tips geven en denken met je mee, zoals waar je verschillende vormen van ondersteuning kan vinden en waar je rekening mee kan houden. Zo krijg je een beter beeld van waar je mee te maken krijgt en krijg je tools mee om uit te zoeken hoe mogelijke hulp in elkaar zit. Het is belangrijk dat dit soort groepen wel goed ondersteund worden en het een constante groep is.
Activiteiten inzetten
Activiteiten kunnen helpen in het omgaan met veel problemen. Zo kan een sport beoefenen helpen tegen agressie en woede, en muzieklessen kunnen helpen tegen depressiviteit en sombere gedachtes. Door het te uiten in creatieve en lichamelijke activiteiten heb je er in het dagelijks leven minder last van.
Een website dat informatie voor wachtenden bundelt
Het is belangrijk dat de informatie over de verschillende mogelijkheden goed vindbaar zijn. Dit zou wel professioneel aangepakt moeten worden.