Geslaagd werkbezoek bij de gemeente

9 januari 2020

Donderdag 9 januari zijn jongeren, ouders en ondersteuners van het Jeugdplatform op werkbezoek geweest bij de gemeente Amsterdam. Na een hartelijk ontvangst, kregen we van Anne Graumans een leerzame workshop over het politieke bestuur van de stad. Welke functies bestaan er allemaal? Wie is de baas over wie? Hoe werken verschillende organen met elkaar samen?

Zo kregen we allemaal een goed beeld van de werking van de gemeente, waardoor we goed voorbereid waren op onze latere ontmoetingen met wethouder Kukenheim en twee raadsleden. Ook werd concreet besproken hoe je zelf als Amsterdammer contact op kan nemen met de gemeente, en bij wie je het beste terecht kan met adviezen of vragen. Erg handig! “Weten hoe de gemeente in elkaar zit en werkt helpt mij om te accepteren hoe beslissingen genomen worden en ik heb nu meer respect/erkenning voor de raadsleden.

Na de workshop liepen we in de Stopera meteen wethouder Kukenheim tegen het lijf. Met haar zijn we de commissiekamer ingelopen, waar iedereen plaats mocht nemen op de stoelen waar vlak daarvoor was vergaderd door de raadscommissie Zorg, Jeugdzorg en Sport. Kukenheim vertelde hier wat haar werk inhoudt, hoe haar werkweek eruit ziet en wat zich normaliter allemaal afspeelt in het gebouw waar we ons bevonden. Erg leuk om dit van haar zelf te horen.

Onderweg naar onze volgende ontmoeting werden we door de enthousiaste griffier uitgenodigd om ook een kijkje te nemen in de raadzaal. Ook hier hebben we veel geleerd over de ruimte en wat zich daar allemaal afspeelt, en mochten we ook even zitten op de stoel van burgemeester Femke Halsema!

Als laatste activiteit konden we onder het genot van een lekker broodje in gesprek met twee raadsleden; Don Ceder (ChristenUnie) en Lene Grooten (GroenLinks). Met veel enthousiasme vertelden beiden over hun werk, met onder andere als resultaat dat één van de jongeren nog dezelfde dag op zoek ging naar de jeugdafdeling van GroenLinks, waar ze graag kennis mee wil maken. Voor een andere jongere was dit de trigger om lid te worden van een partij. “Leuk om te zien dat raadsleden ook gewone mensen zijn.

Het bezoeken van de verschillende ruimtes en de ontmoetingen met meerdere werknemers binnen de gemeente gaf een goed beeld van de werkzaamheden. Ook werd benadrukt dat de gemeente helemaal niet zo’n ver van je bed show is als je eigenlijk zou denken: iedereen kan punten agenderen, vragen stellen, inspreken of gewoon zomaar even langskomen bij een raadslid. “Leuk om te weten dat je ook als kind mee kan doen in de politiek.” Al met al was het een zeer geslaagd werkbezoek.