Het succes van het ELANCE festival

16 juni 2022

Op 16 juni stonden we met een stand op het ELANCE festival om meiden, moeders en coaches kennis te laten maken met wat je allemaal bij het Jeugdplatform kan doen. Door een creatieve draai te geven aan het spel ‘Doen, durf of de waarheid’ spraken we veel meiden over hun ervaring en mening. Mooi weer, veel interessante gesprekken en gezelligheid. Wat een succes!

Ken jij het Doen, durf of de waarheid spel nog van vroeger of speel je het misschien nog steeds? Voor ons het perfecte spel om aan te passen voor dit meidenevent! Want met wat van te voren bedachte vragen en opdrachtjes konden we op een creatieve manier in gesprek gaan met meiden die mee wilden doen. En dat is ook kenmerkend in ons werk: in gesprek gaan vanuit creatieve werkvormen, zoals bijvoorbeeld spelvormen.

Een paar voorbeelden van de vragen die we hadden bedacht:

  • Doen: zoek in 3 minuten op je telefoon welke hulp je kunt krijgen als je last hebt van sombere gedachtes
  • Durf: durf jij je mening te geven aan iemand die 20 jaar ouder is?
  • Waarheid: wanneer voel jij je veilig om iets persoonlijks over jezelf te vertellen?

Een greep uit de gesprekken die we met de meiden hebben gevoerd. Zij vonden:

  • dat er te veel wisselingen zijn in de jeugdhulp en dat er behoefte is aan meer continuïteit. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden voor hulpverleners in de jeugdhulp en vinden ook dat dit belangrijke werk beter gepromoot mag worden.
  • Gepest en buitengesloten worden, hoe ga je daarmee om als kind/jongere? En hoe kunnen anderen daarbij helpen? De meiden zien dat hier niet voldoende aandacht voor is en dat volwassenen het niet altijd goed op- en aanpakken.
  • Voor een ander opkomen is makkelijker dan voor jezelf opkomen.

Hier kan je meer lezen over wat we hebben opgehaald uit de gesprekken vanuit deze spelvorm.

Het ELANCE festival is een jaarlijks terugkerend event en volgend jaar staan we er hopelijk weer. Kom jij dan ook langs?