Hoe is het om een LVB te hebben?

Thema-Adviesgroep

28 oktober 2019

Iedere tweede dinsdag van de maand komt een vaste groep jongeren en ouders samen voor de Adviesgroep-vergadering van het Jeugdplatform. Deze keer stond de avond in het teken van het hebben van een licht verstandelijke beperking (LVB).

Het was al langere tijd de wens van JPA-ers Fiona, Amina en Lisa om de groep meer te vertellen over LVB. Daarom hebben zij met elkaar – en met behulp van John Roozemond van Cordaan – de avond voorbereid.

We begonnen de avond met het verzamelen van wat we al weten over mensen met een LVB. Daar komt uit naar voren dat er veel vooroordelen zijn, maar dat we er eigenlijk nog niet zo heel veel over weten. Daarna kregen we een aantal filmpjes te zien van Amsterdammers met een LVB. Zij vertellen hoe het is om met een (onzichtbare) beperking te leven. En waar zij tegenaan lopen.

Wist jij bijvoorbeeld dat 1 op de 6 Amsterdammers een licht verstandelijke beperking heeft?

Amina en Lisa sloten de avond af met hun persoonlijke verhaal. De groep was doodstil en kreeg er kippenvel van. Recht uit hun hart vertelden zij hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. Hoewel beide meiden het fantastisch doen, vertelden ze wel dat het soms ook heel moeilijk is. Bijvoorbeeld hoe andere mensen naar hen kijken. ‘Mensen snappen mij niet en zeggen dat ik een domme mongool ben. Het doet super veel pijn als mensen dat zeggen.
Maar ze vertelden ook over hoe andere mensen hen kunnen helpen, bijvoorbeeld door geduld te hebben, niet te moeilijke woorden en zinnen te gebruiken of hen te helpen herinneren aan dingen.

Het was een hele leerzame en indrukwekkende avond!