Adviesgroep: dit kan helpen tijdens het wachten

Juni 2022

Wachten op jeugdhulp is erg vervelend, maar bijna onvermijdelijk in deze tijd van schaarste en personeelstekort. Vaak wacht je al een tijd voordat je voor hulp aanklopt en duurt het nog lang voordat je kan beginnen. Je kan het een beetje vergelijken met wachten op het vliegveld. Met onze adviesgroep hebben we nagedacht over creatieve oplossingen tijdens het wachten.

Het wachten is frustrerend, maar toch doe je het omdat je graag op je plek van bestemming wilt aankomen. Eerst sta je in de rij voor de incheckbalie, dan sta je in de rij voor de security en daarna moet je weer wachten totdat je het vliegtuig in kan stappen en het vliegtuig vertrekt. Na de securitycheck kom je in het gedeelte van het vliegveld waar allemaal winkels en restaurants te vinden zijn om je bezig te houden tijdens het wachten. Maar er is ook genoeg wat je zelf kan doen, zoals gesprekken voeren met medereisgenoten, een boek lezen of een spelletje spelen op je telefoon. Op die manier kan je de wachttijd wel doorkomen.

En zo kan je het ook bekijken bij wachten op jeugdhulp: verschillende onderdelen in het proces voordat je kan beginnen met de hulp maken het wachten lang. Eerst wachten op een intake, dan wachten totdat je kan beginnen bij de jeugdhulporganisatie. Dan volgt nog een kennismakingsfase voordat je écht aan de slag kunt met jouw hulpvraag. Er zijn dingen die je zelf kan doen tijdens het wachten, maar het helpt ook als er dingen zijn waar je naartoe kan gaan. Zo maak je het wachten dragelijker.

Met de adviesgroep hebben we nagedacht over welke dingen je zelf kan doen en welk aanbod wenselijk is tijdens het wachten.

Iemand die vinger aan de pols houdt, een luisterend oor

  • Het is fijn als iemand met kennis vinger aan de pols houdt. Dat zou je bij de jeugdhulporganisatie, het OKT of bij iemand anders die betrokken is moeten kunnen vragen. Die kunnen ook signaleren als het in de tussentijd slechter gaat.
  • Er zijn ook veel andere (online) mogelijkheden, zoals via Uptalk en ervaringsdeskundigen, die tijdens het wachten kunnen helpen.
  • Het kan ook helpen als iemand uit het eigen netwerk of in de wijk structureel ingezet kan worden om mee te praten. Het is dan wel belangrijk om iemand te ‘benoemen’, zodat het duidelijk is bij wie je terecht kan en die persoon ook voor jou klaarstaat als het nodig is.
  • Bij onafhankelijke cliëntondersteuners en het AKJ kan je ook terecht voor een luisterend oor en advies over wat je kan doen tijdens het wachten en nog veel meer…

In gesprek met mensen die soortgelijke ervaringen hebben

Mensen met soortgelijke ervaringen kunnen je tips geven en denken met je mee, zoals waar je verschillende vormen van ondersteuning kan vinden en waar je rekening mee kan houden. Zo krijg je een beter beeld van waar je mee te maken krijgt en krijg je tools mee om uit te zoeken hoe mogelijke hulp in elkaar zit. Het is belangrijk dat dit soort groepen wel goed ondersteund worden en dat het een vaste groep is.

Activiteiten inzetten

Activiteiten kunnen helpen in het omgaan met veel problemen. Zo kan een sport beoefenen helpen tegen agressie en woede, en muzieklessen kunnen helpen tegen depressiviteit en sombere gedachtes. Door het te uiten in creatieve en lichamelijke activiteiten heb je er in het dagelijks leven minder last van.

Goede informatie voor wachtenden op één centrale plek

Het is belangrijk dat de informatie over de verschillende mogelijkheden goed vindbaar is. Dit zou wel professioneel aangepakt en opgezet moeten worden.