Thema’s waar we mee bezig zijn (geweest)

Adviezen, resultaten en meer

Hoe houdt de gemeente Amsterdam in de gaten of zorgprofessionals hun werk goed doen? Dat was een vraag die leefde bij de Adviesgroep van het Jeugdplatform. Zij hebben deze vraag daarom ingediend als portaalvraag bij KeTJAA (Kenniswerkplaats Jeugd Amsterdam-Amstelland). Die heeft uiteindelijk besloten dat de Adviesgroep dit zelf mocht gaan onderzoeken!

Lees meer

Oudertafel pleegouders

Januari 2022

Op maandag 10 januari hebben we een oudertafel georganiseerd waarin vier pleegouders hun ervaringen en knelpunten deelden met wethouder Simone Kukenheim. Het was een heel waardevol gesprek waaruit de wethouder verschillende punten heeft meegenomen om actie op te ondernemen.

Lees meer

Om advies te kunnen geven vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en ouders verzamelen wij signalen uit de stad over jeugdhulp en passend onderwijs. In 2021 gingen de belangrijkste signalen over de gevolgen van corona, bejegening, overgang naar volwassenheid en het jeugdstelsel.

Lees meer

Wij zijn gevraagd om advies te geven op het concept Heroriëntatie op Preventie van de gemeente Amsterdam. Wij zijn blij om te zien dat preventie serieus wordt genomen en de gemeente er – middels deze heroriëntatie – echt iets mee wil.

Lees meer

Wij geven advies aan de gemeente over hoe jeugdhulp en passend onderwijs verbeterd kan worden, zodat kinderen, jongeren en ouders beter geholpen worden. Omdat veranderingen niet altijd zichtbaar zijn vroegen wij ons af hoe de gemeente onze invloed ervaart. Want wat levert het eigenlijk op als je meepraat?

Lees meer

Jongeren voelen zich vaak niet serieus genomen in een scheiding. En dat heeft o.a. te maken met hoe de hulpverlening en kinderrechters kinderen betrekken. Ze krijgen te veel op hun bord en voelen zich daarin vaak alleen. Dat bleek uit de verhalen die jongeren vertelden aan wethouder Kukenheim tijdens de jongerentafel die wij in september organiseerden.

Lees meer

Advies Normaliseren

Augustus 2021

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat alle Amsterdamse kinderen zo normaal mogelijk kunnen opgroeien. Omdat opgroeien met vallen en opstaan gaat investeert de gemeente in een sterke sociale basis. Maar wat is een ‘zo normaal mogelijk’ leven eigenlijk? En wat vinden jongeren en ouders belangrijk hierin? Dit hebben we onderzocht en in dit advies verwerkt.

Lees meer

Wij krijgen van professionals vaak de vraag: hoe kan je jongeren het best bereiken? Dus hebben we 10 tips verzameld die je daarbij kunnen helpen.

Lees meer

Jong in coronatijd

Juli 2021

Na de vorige enquête in september 2020 hebben we u geïnformeerd over de gevolgen van de eerste lockdown op de hulpverlening voor jongeren in Noord-Holland. Voor deze enquête hebben we niet alleen gevraagd naar de hulpverlening, maar ook naar de gevolgen van de tweede lockdown voor hun mentale veerkracht. Je leest hier de belangrijkste resultaten.

Lees meer

“Het is heel waardevol voor je eigen ontwikkeling. Zo kun je de ervaring die je hebt gehad, die vaak niet leuk is, toch omdraaien door er iets positiefs mee te doen,” aldus Q, 26 jaar. Maar over de manier waarop jonge ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp worden ingezet, zijn ze niet altijd te spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van ExpEx, Stichting Alexander en het Nederlands Jeugdinstituut.

Lees meer

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten waar jongeren en ouders hun ervaring en mening kunnen delen. Graag delen wij onze tips om hier zelf ook mee aan de slag te gaan. Want wil je de kans vergroten dat jongeren/ouders meedoen aan bijeenkomsten die jij organiseert, dan is het verstandig om rekening te houden met hun (be)leefwereld.

Lees meer

Vanaf 1 maart 2021 mochten jongeren weer voor één dag per week fysiek naar school. Toch betekent dat, dat het grootste deel van het onderwijs nog steeds online wordt gegeven. Veel jongeren, maar ook docenten, struggelen hiermee. En daarom heeft de Adviesgroep van het Jeugdplatform een lijstje met tips en aandachtspunten opgesteld.

Lees meer