Thema’s waar we mee bezig zijn (geweest)

Adviezen, resultaten en meer

Introductie Passend onderwijs

Overzicht: adviezen & activiteiten

Alle kinderen hebben recht op onderwijs dat past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Passend onderwijs zou dat mogelijk moeten maken. Toch blijkt de praktijk vaak ingewikkelder. En komen sommige kinderen en jongeren zelfs thuis te zitten. Het Jeugdplatform zet zich in voor een passende schoolplek voor iedereen.

Lees meer

Signalen 2022

Januari 2023

Uit gesprekken met jongeren, ouders en professionals hebben we opgehaald hoe jeugdhulp en passend onderwijs beleefd wordt en wat daarin ontwikkelingen zijn. Opmerkelijk was dat we veel signalen binnen kregen over veiligheid zonder daar actief naar op zoek te gaan. En de omgang tussen hulpverleners en cliënten blijft een terugkerend thema dat jongeren en ouders heel belangrijk vinden.

Lees meer

De school maakt voor veel jongeren een groot deel uit van hun leefwereld. We weten dat scholen daarom een belangrijke rol spelen in het signaleren en bereiken van jongeren die op bepaalde punten vastlopen in hun leven. Wij vinden het belangrijk dat jongeren op en via school geholpen kunnen worden en dat deze hulp goed aansluit bij wat goed werkt voor leerlingen. Door gesprekken te voeren met leerlingen op drie middelbare scholen hebben we dit onderzocht. In dit advies geven we ook tips mee voor jongerenwerkers en scholen.

Lees meer

Overgang naar 18+

November 2022

In november kwam Duco Stuurman, stedelijk directeur sociaal domein, langs bij onze adviesgroep. Omdat hij naast jeugdhulp ook leiding geeft aan andere afdelingen binnen de gemeente zijn wij in gesprek gegaan over de overgang naar 18+. Daarin is de Big 5 voor een stabiele basis voor ons het uitgangspunt: support, wonen, school/werk, inkomen en welzijn/zorg.

Lees meer

Het afgelopen half jaar hebben we weer onze oren en ogen open gehouden voor het verzamelen van signalen over wat er speelt in de stad op het gebied van jeugdhulp en passend onderwijs. Dit zijn de top 5 onderwerpen waarover wij in de periode januari t/m juni 2022 signalen hebben opgevangen: jeugdbescherming, wachten op jeugdhulp, passend onderwijs, corona en preventie.

Lees meer

In maart stond de adviesgroep in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen aan onze leden wat zij in hun verkiezingsprogramma zouden zetten over jeugdhulp, passend onderwijs en veiligheid. En zo zijn de verkiezingsposters van partij JPA Adviesgroep ontstaan!

Lees meer

De beleidsregels zouden het makkelijker moeten maken om een maatwerkbeslissing te nemen. Ook voor jongeren en ouders zijn de beleidsregels handig, omdat zij hiermee kunnen lezen wat uitgangspunten en grenzen in de jeugdhulp zijn. Wij zijn blij dat er nu beleidsregels zijn en dat wij op meerdere momenten in het proces zijn betrokken.

Lees meer

Vanaf 1 maart 2021 mochten jongeren weer voor één dag per week fysiek naar school. Toch betekent dat, dat het grootste deel van het onderwijs nog steeds online wordt gegeven. Veel jongeren, maar ook docenten, struggelen hiermee. En daarom heeft de Adviesgroep van het Jeugdplatform een lijstje met tips en aandachtspunten opgesteld.

Lees meer

“Ik ben geen label. Ik heb het, maar ik ben het niet.” Dit waren de stellige woorden van Nicole (26) waar ze haar verhaal mee startte. Ook Rebecca (20 jaar) deelde hoe het is om als jonge vrouw autisme te hebben, maar daarnaast óók last te hebben van andere problemen. Zij werden niet begrepen en liepen tegen allerlei uitdagingen aan die het leven lastiger maakte.

Lees meer

We horen steeds meer geluiden van deze groep jongeren en ouders over dat de hulpbehoefte niet goed wordt ingeschat en er aanbod en expertise mist. Ook in de samenwerking tussen onderwijs en zorg lijken zaken niet goed op elkaar aan te sluiten. Dit was aanleiding om hier verder onderzoek naar te doen.

Lees meer