Thema’s waar we mee bezig zijn (geweest)

Adviezen, resultaten en meer

Introductie Omgaan met elkaar

Overzicht: adviezen & activiteiten

Het contact tussen jongeren, ouders en hulpverleners is enorm belangrijk. Hoe wordt er met je omgegaan? Ongeveer een kwart van alle signalen die het jeugdplatform binnenkrijgt gaat hierover.
Jongeren en ouders hebben veel tips: wees duidelijk, toon betrokkenheid, sta naast de cliënt, wees betrouwbaar, sluit aan bij de cliënt, heb respect, zorg voor een goed contact en geef positieve feedback.

Lees meer

Wat helpt jou om in het dagelijks leven om te gaan met stress, tegenslag en lastige zaken? Vijf jongeren beantwoorden deze vraag tijdens de Jongerentafel aan de hand van hun persoonlijke ervaringen. Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs en Jeugd(zorg), en 4 ambtenaren van de gemeente Amsterdam luisterden met geconcentreerde aandacht.

Lees meer

Signalen 2022

Januari 2023

Uit gesprekken met jongeren, ouders en professionals hebben we opgehaald hoe jeugdhulp en passend onderwijs beleefd wordt en wat daarin ontwikkelingen zijn. Opmerkelijk was dat we veel signalen binnen kregen over veiligheid zonder daar actief naar op zoek te gaan. En de omgang tussen hulpverleners en cliënten blijft een terugkerend thema dat jongeren en ouders heel belangrijk vinden.

Lees meer

De school maakt voor veel jongeren een groot deel uit van hun leefwereld. We weten dat scholen daarom een belangrijke rol spelen in het signaleren en bereiken van jongeren die op bepaalde punten vastlopen in hun leven. Wij vinden het belangrijk dat jongeren op en via school geholpen kunnen worden en dat deze hulp goed aansluit bij wat goed werkt voor leerlingen. Door gesprekken te voeren met leerlingen op drie middelbare scholen hebben we dit onderzocht. In dit advies geven we ook tips mee voor jongerenwerkers en scholen.

Lees meer

Eerder dit jaar sloten wij aan bij een bijeenkomst van de Klankbordgroep Vluchtelingen (KVA). Dat was aanleiding om verder in gesprek te gaan over diversiteit en een advies te schrijven over de hulp aan nieuwkomers. In dit advies geven we aanbevelingen over kennis over culturen delen, een vertrouwensband opbouwen, communicatie en het belang van netwerken.

Lees meer

De gemeente Amsterdam heeft ons gevraagd om samen met jongeren en ouders te onderzoeken welke ervaringen en wensen zij hebben op het gebied van diversiteit. Daarbij hebben we ook het thema met elkaar verkend en gekozen voor een brede benadering. Vanuit de vraag ‘hoe moeten hulpverleners omgaan met verschillen?’ en dilemma’s uit de praktijk hebben we input opgehaald en in dit advies verwerkt.

Lees meer

In maart stond de adviesgroep in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen aan onze leden wat zij in hun verkiezingsprogramma zouden zetten over jeugdhulp, passend onderwijs en veiligheid. En zo zijn de verkiezingsposters van partij JPA Adviesgroep ontstaan!

Lees meer

Om advies te kunnen geven vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en ouders verzamelen wij signalen uit de stad over jeugdhulp en passend onderwijs. In 2021 gingen de belangrijkste signalen over de gevolgen van corona, bejegening, overgang naar volwassenheid en het jeugdstelsel.

Lees meer

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten waar jongeren en ouders hun ervaring en mening kunnen delen. Graag delen wij onze tips om hier zelf ook mee aan de slag te gaan. Want wil je de kans vergroten dat jongeren/ouders meedoen aan bijeenkomsten die jij organiseert, dan is het verstandig om rekening te houden met hun (be)leefwereld.

Lees meer

“Ik ben geen label. Ik heb het, maar ik ben het niet.” Dit waren de stellige woorden van Nicole (26) waar ze haar verhaal mee startte. Ook Rebecca (20 jaar) deelde hoe het is om als jonge vrouw autisme te hebben, maar daarnaast óók last te hebben van andere problemen. Zij werden niet begrepen en liepen tegen allerlei uitdagingen aan die het leven lastiger maakte.

Lees meer

We horen steeds meer geluiden van deze groep jongeren en ouders over dat de hulpbehoefte niet goed wordt ingeschat en er aanbod en expertise mist. Ook in de samenwerking tussen onderwijs en zorg lijken zaken niet goed op elkaar aan te sluiten. Dit was aanleiding om hier verder onderzoek naar te doen.

Lees meer

Advies mantelouders

November 2019

Het dominante beeld onder mantelouders is dat hulp zoeken voelt als een strijd. Vechten om de juiste hulp voor hun kind te krijgen, vechten om zichzelf, hun relatie, gezin en huishouden overeind te houden en vechten om erkenning en begrip. We hebben onderzocht waar mantelouders tegenaan lopen en wat ze nodig hebben.

Lees meer