Introductie Veiligheid
Overzicht: adviezen & activiteitenKinderen hebben een veilige omgeving nodig om gezond op te groeien. Helaas krijgen nog veel kinderen en jongeren te maken met onveilige situaties. Door bijvoorbeeld mishandeling, verwaarlozing en veel ruzie thuis. Hier lees je enkele adviezen van het Jeugdplatform rondom het thema veiligheid.
Lees meerVoorrang op wachtlijsten
April 2023Door personeelstekort en bezuinigingen is te verwachten dat wachtlijsten gaan oplopen. Het is belangrijk om goed te beoordelen wanneer iemand voorrang nodig heeft en dat aanbieders handvaten meekrijgen om dat goed en langs dezelfde lijn te beoordelen. Dat helpt om de meest kwetsbaren op tijd te helpen. Met jongeren en ouders hebben we verkend wat zij onder een ‘urgente hulpvraag’ verstaan en wat maakt dat je wel kan wachten op hulp.
Lees meerSignalen 2022
Januari 2023Uit gesprekken met jongeren, ouders en professionals hebben we opgehaald hoe jeugdhulp en passend onderwijs beleefd wordt en wat daarin ontwikkelingen zijn. Opmerkelijk was dat we veel signalen binnen kregen over veiligheid zonder daar actief naar op zoek te gaan. En de omgang tussen hulpverleners en cliënten blijft een terugkerend thema dat jongeren en ouders heel belangrijk vinden.
Lees meerAdvies hulp op en via school
December 2022De school maakt voor veel jongeren een groot deel uit van hun leefwereld. We weten dat scholen daarom een belangrijke rol spelen in het signaleren en bereiken van jongeren die op bepaalde punten vastlopen in hun leven. Wij vinden het belangrijk dat jongeren op en via school geholpen kunnen worden en dat deze hulp goed aansluit bij wat goed werkt voor leerlingen. Door gesprekken te voeren met leerlingen op drie middelbare scholen hebben we dit onderzocht. In dit advies geven we ook tips mee voor jongerenwerkers en scholen.
Lees meerAdvies diversiteit in de hulp aan nieuwkomers
Oktober 2022Eerder dit jaar sloten wij aan bij een bijeenkomst van de Klankbordgroep Vluchtelingen (KVA). Dat was aanleiding om verder in gesprek te gaan over diversiteit en een advies te schrijven over de hulp aan nieuwkomers. In dit advies geven we aanbevelingen over kennis over culturen delen, een vertrouwensband opbouwen, communicatie en het belang van netwerken.
Lees meerTop 5 signalen voorjaar 2022
Juli 2022Het afgelopen half jaar hebben we weer onze oren en ogen open gehouden voor het verzamelen van signalen over wat er speelt in de stad op het gebied van jeugdhulp en passend onderwijs. Dit zijn de top 5 onderwerpen waarover wij in de periode januari t/m juni 2022 signalen hebben opgevangen: jeugdbescherming, wachten op jeugdhulp, passend onderwijs, corona en preventie.
Lees meerIn maart stond de adviesgroep in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen aan onze leden wat zij in hun verkiezingsprogramma zouden zetten over jeugdhulp, passend onderwijs en veiligheid. En zo zijn de verkiezingsposters van partij JPA Adviesgroep ontstaan!
Lees meerJongerentafel (V)echtscheidingen
September 2021Jongeren voelen zich vaak niet serieus genomen in een scheiding. En dat heeft o.a. te maken met hoe de hulpverlening en kinderrechters kinderen betrekken. Ze krijgen te veel op hun bord en voelen zich daarin vaak alleen. Dat bleek uit de verhalen die jongeren vertelden aan wethouder Kukenheim tijdens de jongerentafel die wij in september organiseerden.
Lees meerAdvies op Plan van aanpak Kindermishandeling
December 2015De gemeente Amsterdam presenteert het plan van aanpak ‘Borgen van veiligheid in kwetsbare gezinnen’. Met een aantal jongeren en ouders hebben we het plan besproken en feedback gegeven. Onze aanbevelingen hebben betrekking op preventie, kwaliteit en bekendheid Veilig Thuis, signalering in het onderwijs, het bespreekbaar maken van kindermishandeling en handelingsverlegenheid.
Lees meerAdvies Vechtscheidingen
Juli 2015‘Vechtscheiding’ is wat misleidend, want ook ongehuwden en stiefouders kunnen hiermee te maken hebben. Wij spreken liever van een ‘conflictscheiding’, omdat er sprake is van een conflict waar een oplossing voor gevonden moet worden. In een bijeenkomst zijn jongeren en ouders in gesprek gegaan met professionals over dit thema.
Lees meerAdvies Kinderrechtenchecklist
Juni 2015De gemeente Amsterdam heeft ons gevraagd mee te denken over de Kinderrechtenchecklist. Met deze checklist zouden ouders en kinderen zelf aan de slag moeten kunnen. Dit instrument wordt ingezet om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen door ouders en kinderen bewust te maken van kinderrechten. De Adviesgroep van JPA is hierover in gesprek gegaan met de gemeente.
Lees meer