Introductie Mentale gezondheid
Overzicht: adviezen & activiteitenAandacht voor mentale gezondheid vinden wij erg belangrijk. Want als je lekker in je vel én hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Het is een thema dat regelmatig terugkomt bij het Jeugdplatform.
Lees meerIn maart stond de adviesgroep in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen aan onze leden wat zij in hun verkiezingsprogramma zouden zetten over jeugdhulp, passend onderwijs en veiligheid. En zo zijn de verkiezingsposters van partij JPA Adviesgroep ontstaan!
Lees meerBelangrijkste signalen 2021
Januari 2022Om advies te kunnen geven vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en ouders verzamelen wij signalen uit de stad over jeugdhulp en passend onderwijs. In 2021 gingen de belangrijkste signalen over de gevolgen van corona, bejegening, overgang naar volwassenheid en het jeugdstelsel.
Lees meerAdvies Heroriëntatie preventie
November 2021Wij zijn gevraagd om advies te geven op het concept Heroriëntatie op Preventie van de gemeente Amsterdam. Wij zijn blij om te zien dat preventie serieus wordt genomen en de gemeente er – middels deze heroriëntatie – echt iets mee wil.
Lees meerJongerentafel (V)echtscheidingen
September 2021Jongeren voelen zich vaak niet serieus genomen in een scheiding. En dat heeft o.a. te maken met hoe de hulpverlening en kinderrechters kinderen betrekken. Ze krijgen te veel op hun bord en voelen zich daarin vaak alleen. Dat bleek uit de verhalen die jongeren vertelden aan wethouder Kukenheim tijdens de jongerentafel die wij in september organiseerden.
Lees meerAdvies Normaliseren
Augustus 2021De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat alle Amsterdamse kinderen zo normaal mogelijk kunnen opgroeien. Omdat opgroeien met vallen en opstaan gaat investeert de gemeente in een sterke sociale basis. Maar wat is een ‘zo normaal mogelijk’ leven eigenlijk? En wat vinden jongeren en ouders belangrijk hierin? Dit hebben we onderzocht en in dit advies verwerkt.
Lees meerAdvies Kwetsbaarheid
Februari 2021De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat ‘de meest kwetsbare jongeren’ goed geholpen worden. Maar wat is kwetsbaarheid, wanneer ben je kwetsbaar en wie bepaalt dat? Samen met jongeren en ouders hebben we het begrip kwetsbaarheid verkent en onze visie daarop verwerkt in dit advies.
Lees meerAdvies Preventie
Januari 2021De inzet op preventie is belangrijk om problemen niet te verergeren en zo veel mogelijk te voorkomen. In dit advies delen wij onze visie op preventie. Er is al langere tijd een trend te zien van het stijgende aantal jongeren die jeugdhulp nodig hebben en de wachtlijsten die daardoor ontstaan. Om te voorkomen dat jongeren buiten de boot vallen is goede inzet op preventie belangrijk en onvermijdelijk.
Lees meerTEDx Amsterdam Salon: de mens achter het label
November 2020Er heerst een stereotype beeld bij de labels ADHD en autisme. Dit maakt het lastiger voor jongeren met dit label om tijdig passende hulp te vinden, waardoor problemen ook kunnen verergeren. Het wordt tijd om naar de mensen achter het label te kijken. Wie zijn dat en hoe gaan zij met hun label om?
Lees meerZorg en ondersteuning aan jongeren en ouders van kinderen met autisme en hoge intelligentie
Februari 2020We horen steeds meer geluiden van deze groep jongeren en ouders over dat de hulpbehoefte niet goed wordt ingeschat en er aanbod en expertise mist. Ook in de samenwerking tussen onderwijs en zorg lijken zaken niet goed op elkaar aan te sluiten. Dit was aanleiding om hier verder onderzoek naar te doen.
Lees meerAdvies wachttijden en wachtlijsten
September 2016Wij maken ons zorgen over de groeiende wachttijden in de jeugdhulp. Want dat betekent dat je tijdelijk geen hulp krijgt, maar ook dat problemen kunnen verergeren. Met het vooruitzicht dat de wachttijd in de komende tijd alleen maar zal groeien, hebben we met jongeren en ouders onderzocht wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.
Lees meer