Thema’s waar we mee bezig zijn (geweest)

Adviezen, resultaten en meer

Het afgelopen half jaar hebben we weer onze oren en ogen open gehouden voor het verzamelen van signalen over wat er speelt in de stad op het gebied van jeugdhulp en passend onderwijs. Dit zijn de top 5 onderwerpen waarover wij in de periode januari t/m juni 2022 signalen hebben opgevangen: jeugdbescherming, wachten op jeugdhulp, passend onderwijs, corona en preventie.

Lees meer

Wachten op jeugdhulp is erg vervelend, maar bijna onvermijdelijk in deze tijd van schaarste en personeelstekort. Vaak wacht je al een tijd voordat je voor hulp aanklopt en duurt het nog lang voordat je kan beginnen. Je kan het een beetje vergelijken met wachten op het vliegveld. Met onze adviesgroep hebben we nagedacht over creatieve oplossingen tijdens het wachten.

Lees meer

De gemeente Amsterdam heeft ons gevraagd om samen met jongeren en ouders te onderzoeken welke ervaringen en wensen zij hebben op het gebied van diversiteit. Daarbij hebben we ook het thema met elkaar verkend en gekozen voor een brede benadering. Vanuit de vraag ‘hoe moeten hulpverleners omgaan met verschillen?’ en dilemma’s uit de praktijk hebben we input opgehaald en in dit advies verwerkt.

Lees meer

In maart stond de adviesgroep in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. We vroegen aan onze leden wat zij in hun verkiezingsprogramma zouden zetten over jeugdhulp, passend onderwijs en veiligheid. En zo zijn de verkiezingsposters van partij JPA Adviesgroep ontstaan!

Lees meer

De beleidsregels zouden het makkelijker moeten maken om een maatwerkbeslissing te nemen. Ook voor jongeren en ouders zijn de beleidsregels handig, omdat zij hiermee kunnen lezen wat uitgangspunten en grenzen in de jeugdhulp zijn. Wij zijn blij dat er nu beleidsregels zijn en dat wij op meerdere momenten in het proces zijn betrokken.

Lees meer

Hoe houdt de gemeente Amsterdam in de gaten of zorgprofessionals hun werk goed doen? Dat was een vraag die leefde bij de Adviesgroep van het Jeugdplatform. Zij hebben deze vraag daarom ingediend als portaalvraag bij KeTJAA (Kenniswerkplaats Jeugd Amsterdam-Amstelland). Die heeft uiteindelijk besloten dat de Adviesgroep dit zelf mocht gaan onderzoeken!

Lees meer

Oudertafel pleegouders

Januari 2022

Op maandag 10 januari hebben we een oudertafel georganiseerd waarin vier pleegouders hun ervaringen en knelpunten deelden met wethouder Simone Kukenheim. Het was een heel waardevol gesprek waaruit de wethouder verschillende punten heeft meegenomen om actie op te ondernemen.

Lees meer

Om advies te kunnen geven vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en ouders verzamelen wij signalen uit de stad over jeugdhulp en passend onderwijs. In 2021 gingen de belangrijkste signalen over de gevolgen van corona, bejegening, overgang naar volwassenheid en het jeugdstelsel.

Lees meer

Wij zijn gevraagd om advies te geven op het concept Heroriëntatie op Preventie van de gemeente Amsterdam. Wij zijn blij om te zien dat preventie serieus wordt genomen en de gemeente er – middels deze heroriëntatie – echt iets mee wil.

Lees meer

Wij geven advies aan de gemeente over hoe jeugdhulp en passend onderwijs verbeterd kan worden, zodat kinderen, jongeren en ouders beter geholpen worden. Omdat veranderingen niet altijd zichtbaar zijn vroegen wij ons af hoe de gemeente onze invloed ervaart. Want wat levert het eigenlijk op als je meepraat?

Lees meer

Jongeren voelen zich vaak niet serieus genomen in een scheiding. En dat heeft o.a. te maken met hoe de hulpverlening en kinderrechters kinderen betrekken. Ze krijgen te veel op hun bord en voelen zich daarin vaak alleen. Dat bleek uit de verhalen die jongeren vertelden aan wethouder Kukenheim tijdens de jongerentafel die wij in september organiseerden.

Lees meer

Advies Normaliseren

Augustus 2021

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat alle Amsterdamse kinderen zo normaal mogelijk kunnen opgroeien. Omdat opgroeien met vallen en opstaan gaat investeert de gemeente in een sterke sociale basis. Maar wat is een ‘zo normaal mogelijk’ leven eigenlijk? En wat vinden jongeren en ouders belangrijk hierin? Dit hebben we onderzocht en in dit advies verwerkt.

Lees meer